Inlägg

Inlägg som Sidde har skrivit i forumet
Av Sidde
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

RS232/RS485 kommer leva kvar väldigt länge, men mycket har ersatt med ethernet. Många har med såna rs232/rs485adaptrar idag.
När det gäller ethernet så har den inte på något sätt blivit ersätt när det gäller konfigurera/programmera hårdvara. Folk icke behov av denna handlar enbart av att de inte programmerar dessa hårdvarotyper. Och att de antagligen överallt sitter med superbra wifianslutningar (lyckostar) eller att de har väldigt låga krav.
Där en sak som kräver bra anslutning är att man fjärrstyr en dator/sever och man vill känna att det känns som man sitter lokalt med den. Många gnäller redan på ethernetlösningarna för detta, andra säger dålig wifi duger.

*edit*
En superstor skillnad med RS232/RS485 och ethernet är att RS232/RS485 är något som de flesta tekniker använder någon gång då och då, en kort period kanske mer. Sedan kan det gå ett par år utan de rör den.
Ethernet, ja den pluggas in hela tiden (ofta indirekt via dockan), för att deras fjärrsamtal, videokonferenser och annat ej ska lagga. Ett nätverk med kanske tusen wifianlutningar blir ofta segt för grundläggande saker, självklart går det bygga bättre wifi. Men ofta är de ej så påkostade. -Angående tusen wifi anslutningar, alla datorer, smarttelefoner, smartklockor och annat.

Tycker du blandar korten lite nu. RS232 är de facto standard för en mängd utrustningar och många som jobbar med hw fysiskt måste alltid vid varje ny installation faktiskt använda det. Alla tekniker jobbar inte exakt med samma hw och beror helt på omständigheter. Ett helt personligt exempel: mina servar i mitt hem har till och med rs232/console bios output och saknar grafikkort. Jag har därför en USB-hubb med 4st donglar för db9-kontaktar ansluten till min Mac studio för jämnan. Men ju behöver bara 1st 10gbe interface för trunken av vlan.

Kontorsarbete med videosamtal etc har ju inget öht som gör att en tekniker sticker ut från random tjänsteman. Wi-Fi fungerar för många saker men det blir i princip en AP per klient om man ska streama sin 4k video. Men underskatta inte trådlösa protokoll. I mitt hem får jag ut över 500mbit över 5g till mobilen till exempel.

Av Sidde

Lösningen är att fortsätta köra Firefox. Men det är väl en självklarhet för oss som aldrig lämnat Netscape/Mozilla/Pheonix/Firebird/Firefox

Av Sidde
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Angående nätverkskort så är detta som är lite tragisk. Att det är så få som använder deras laptop till tekniska arbeten emot hårdvaror.
Men man får se på den hela skaran konsumenter och sedan fungerar ett par usb nätverkskort ofta bra. De flesta tekniker/elektriker som sysslar med konfiguration/programmering av hårdvara klarar sig inte med ett enda nätverkskort.

Det är väl ändå rs232 som är normen för att jobba med fysisk hw? Vore isåfall bra med en db9-kontakt på alla laptops också.

Förr om åren var det pc-card/pcmcia men då behövde man också donglar. Så tiderna har inte förändrats mycket på tunna datorer. Man måste ha adaptrar för specifika behov.

Av Sidde
Skrivet av Snappie:

yes, stämmer det, @dlq84 , men hur kan skolan säga då att det kvittar vilket OS man har om man tvunget måste ha en mac? har man en mac kan man ju köra windows genom det, men då går det inte att köra mac via windows?

Om uppgifter i skolan är att göra en app, så kanske du kan välja själv om du då gör den för Android eller iOS?
Så de tvingar nog inte dig till en Mac, men har du ingen Mac så blir du tvungen att köra för Android och isåfall kanske köra något crossplattform-ramverk för att göra iOS-kompatibla applikationer.

Hur som helst.
Eftersom macar fram tills några år sedan kördes på x86-plattform så kan du köra macOS virtuellt på en pc om du vill. Men sedan början av år 2020 kör Macarna likt alla iOS-devices nuförtiden ARM-cpuer och man kan nog förvänta sig att kommande versioner av macOS kommer enbart vara för ARM. När Apple gör sit cutoff vet ingen ännu. Däremot som iOS-utvecklare är du hårt knuten till Xcode som utvecklingsverktyg och du kommer behöva köra senaste Xcode för att hantera senaste versionerna av iOS. Vilket leder dig till att du behöver en ARM-baserad Mac för att du ska ha en ärlig chans att utveckla till iOS kommande åren.

Och eftersom macarna kör ARM, så kan du inte köra vanliga traditionella x86-versionen av Windows på dem.
Du kan virtuellt köra Windows som är gjort för ARM. Alltså den version som också körs i du sett nyheterna senaste dagarna om Qualcomm Snapdragon Elite-cpuerna som sitter i Microsofts egna Surface-datorer nu. Det borde dock inte vara något hinder eftersom Windows för ARM har inbyggt stöd att kunna köra x86/amd64-program.

Du kan däremot bygga dina Android-applikationer på macOS också, så om du ser en framtid i app-utveckling är det en mac du ska ha eftersom du kan hantera båda världarna. Man kan såklart säkert livnära sig på att vara apputvecklare för enbart android, men den marknaden är nog extremt liten eftersom de flesta som t.ex beställer en app för sin verksamhet vill nog ha den för båda plattformarna.

Av Sidde

Som @dlq84 redan varit inne på. Swift förekommer ju vanligtvis mest för iOS och/eller MacOS och då är det en Mac som gäller.
Man kan koda Swift på andra OS också men ramverken och ekosystemet runt Xcode finns bara i MacOS, som SwiftUI, UIKit/AppKit etc.

Av Sidde

Och för er som tänker på spel så finns
https://box86.org/ - https://github.com/ptitSeb/box64

"Box64 lets you run x86_64 Linux programs (such as games) on non-x86_64 Linux systems, like ARM (host system needs to be 64-bit little-endian)."

https://www.qualcomm.com/developer/blog/2024/05/upstreaming-l...
Och Linux-stöd är på g för snapdragon x elite i mainline kernels.

Av Sidde
Skrivet av Baxtex:

Jag har massa privat data. Sen har jag en stationär dator hemma.

Det var skönt att höra
Man blir ju orolig ibland över att folk som jobbar med data övergått till att enbart ha en ipad

Av Sidde
Skrivet av Baxtex:

Kul!

Som konsult får jag tyvärr dras med det kundens it-avdelning delar ut vilket brukar vara kassa HP och Dell laptops. Har ingen användning av laptop privat.

Du jobbar med "data" men har inget behov av en privat "data"? Eller kör du enbart stationärt hemma kanske?
Borde vara kriminellt att inte äga en privat data

Av Sidde
Skrivet av superapan:

Fast Meteor Lake är väl en ganska bra CPU? Intel 4-nod osv?

"28 W while its maximum Turbo power consumption is supposed to be within 115 W. A powerful cooling solution is a must for any system powered by this chip."

Det är åtminstone 15-20w för mycket som bas. Och det där turboläget för att få ut prestanda gör ju att de fortfarande blir väldigt väldigt varma. Som sagt: Pentium 4 Mobile med Speedstepping...

Det är en 2-3x för hög strömförbrukning för året 2024 om vi pratar "ultrabooks".
Nu när Qualcomm-CPUerna börjar komma in i normala laptops under hösten kommer det ju vara mer effektivt att köra dessa och emulera x86-koden än att köra samma program på Intel-cpuerna.
Och då verkar ändå inte Qualcomm vara ifatt Apple.

Edit: Om intels aktiekurs var lika heta som deras CPUer kanske det skulle sett bättre ut för det företaget

Av Sidde
Skrivet av Ostbullen:

Finns även tillgänglig med AMD Ryzen 7040 enligt artikeln så finns något för alla

Något för alla. Förutom alla som kör eller vill köra ARM

Av Sidde
Skrivet av Ostbullen:

Finns även tillgänglig med AMD Ryzen 7040 enligt artikeln så finns något för alla

Skrivet av dlq84:

I swec-artikeln står det bara om den äldre 13” för AMD. Men på frameworks sida ser jag att det även finns för nya:

” For those of you who prefer AMD processors, we’re introducing new configurations of Framework Laptop 13 DIY Edition with AMD Ryzen 7040 Series processors that use the new 2.8k display and webcam along with our high-capacity 61Wh battery. ”

Av Sidde

Kul men samtidigt, Intel-CPU året 2024.
Kunde lika gärna stått Pentium 4 mobile med speedstepping.

Kunde åtminstone vara AMD men helst utav allt nya Snapdragon så man kan få prestanda och batteritid samtidigt.

Av Sidde
Skrivet av GizmoTheGreen:

varför inte linux på arm64? mer intressant

Har tänkt att utforska det så fort Asahi Linux släpper sitt stöd för TB så jag kan lyfta ur mitt 7800xt ur min x86-linuxspeldata och göra en Mac Studio M1 Max till speldata med ett AMD-grafikkort.

Av Sidde

Efter att ha läst macrumors-tråden lite så ser jag att några teorier verkar iaf kunna förklara lite saker.
Shared Albums och att photos indexerar och adderar bilder från messages-diskussioner med folk.

Ska bli intressant att se vad det är för bugg som triggar detta beteende och vad det är för något.
Att något skulle komma tillbaka efter en total rensning av systemet låter högst osannolikt när vi pratar om krypterade filsystem.

Och är ju rätt många som försökt ta sig an att dekryptera datat för iOS om man saknar passphrasen om man säger så, så att datat är krypterat skulle jag säga att det är vältestat och bevisat

Av Sidde

Det är skillnad på reset och erase i en ios-enhet.

Av Sidde
Skrivet av talonmas:

Fyra selektioner för att komma dit man ville? Inte en bra design. Och denna trädvy är typ tom. Lägg till ca hundra program i olika undermappar där flera är felkategoriserade. Blir ett jäkla letande

Ux är svårt när man måste inkludera alla. (Fast olika sorts startmenyer som inställning hade faktiskt inte varit så dumt)

Jag säger inte att den är perfekt men den är så oerhört mycket mer överskådlig och lättnavigerad.
Framförallt hittar man applikationer man inte visste att man hade och man behöver inte fundera på hur man hittar något.

Tar man t.ex andra scenariot som i ett modernt MacOS om man högerklickar på Launchpad-ikonen i dockan får man bara en gigantisk lång lista på alla applikationerna i /application-katalogen, då måste man istället leta i bokstavsordning och scrolla.... Bättre imo med underkategorier för att navigera sig fram.

Oavsett borde Microsoft lärt sig efter 30år hur man kan göra det bättre istället för oerhört mycket sämre år efter år på marknad efter marknad.

Av Sidde

Tänk om MS kunde fokusera på en mer användarvänlig startmeny där man faktiskt kunde se de program som finns installerade, sorterade efter kategori. Där det är lätt att få en överblick och ikoner och text är tydligt läsbara. För tanken med startmenyn är väl att kunna hitta och starta de program man har.

Men det måste vara svårt att uppfinna något sådant för det finns ju ingen inspiration att hämta från något annat system som någonsin skapats.

https://news-cdn.softpedia.com/images/news2/windows-95-start-men...

Av Sidde
Skrivet av Thomas:

Hm, intressant, det har jag missat. Så om det är en kraftfullare storm (G4/G5) som syns nere i södra Europa så är det lägre sannolikhet att se norrsken i Norrland?

Men i expressen-artikeln var ju dock bilder från Täby, Nacka och andra orter på typ samma latitud som Uppsala.

Är för ljust på himmelen här i Sundsvall iaf för att kunna se något. Var också lite molnligt på sina håll.
Jag satt uppe till 01 för att se men det blir aldrig riktig mörkt nu så här års och kunde inte se något iaf. Spejade var och varannan kvart tills jag gav upp och la mig.

Av Sidde
Skrivet av talonmas:

Om ni jobbar med IT så är mitt tips att lära er om AI. På så sätt är det ni som är med och implementerar förändringen istället för att bli ersatta

Även om jag inte tror att man blir ersatt i första taget (om man inte idag gör något som redan indier kan ta över när som helst).
Så tror jag det är rätt mycket värt att lära sig LLM och eventuellt bildgenerering som StableDiffusion för att förstå vad som händer.
Ju längre man väntar ju större kommer steget bli att lära sig.

Av Sidde
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

För själva mjukvarukonfigurationen tänkte jag följa denna mycket passionerade nätverksnisses videoguide:
https://www.youtube.com/watch?v=Wjrdr0NU4Sk

Han kör dock 2st 4090s och 128 GB ram och 7950X... Men visade också upp när det kördes på ett 3080. Vet ej vad just RAM-minne gör för skillnad? Jag vet att videominne behövs för jag har använt Stable Diffusion.

Vad jag sett så ska det finnas extensions i bland annat VSCode för att sedan koppla din privata Ollama-server så att du får en "budget-Copilot" utan att pröjsa för det! (förutom elräkningen som får jämföras mot månadspriset)

Jag tänker att chatGPT3.5 snart kanske kommer att kosta pengar och/eller förbjudas inom EU av okända skäl (t.ex. Claude AI är ej tillgängligt i EU). Så då tänker jag att man kan förbereda att ha någon backup i värsta fall. Sedan är det ju skönt med mer privatliv!

Mvh,
WKL.

i VS Code installerar man t.ex extensionen "Continue" (https://www.continue.dev/), då kan du använda din lokala LLM i din development env. För att generera bättre kod däremot så behöver du rätt bra modeller och en rätt stor context.

Min Mac Studio med 32GB RAM/VRAM räcker inte till VRAM-mässigt för att få de större modellerna som behövs för att generera vettig kod. 4x7B Q4 (tar väl 24-26GB VRAM) som Mixtral får jag plats med tillräckligt hög token/s inference men kodgenereringen är kass tycker jag. (Så små modellerna är inte jag tillräckligt bra för kodkomplettering tycker jag).

Behöver iaf få plats med större modeller som kräver lite mer VRAM. Nästa Mac Studio jag köper ska iaf ha 128GB VRAM/RAM. Och mixar man vram och ram i en vanlig dator får man en alldeles för dålig prestanda (inference) på de större modellerna för att det ska vara användbart. Men däremot kan man sätta upp hela sin config och testa att se om det skulle fungera och köpa sig några större datacenter-kort eller t.ex en mac med mer vram.

Deepseek Coder, Codellama och Wizardcoder är väl de populära modellerna för kod som får plats i en vanlig gamingdata, tycker man om att rätta andras kod så kan man ju använda dessa hela dagarna
Men det händer sjukt mycket runt detta hela tiden, och nu under våren med llama3 och andra saker som dyker upp så sprutar det ut nya modeller hela tiden.

Edit: Om syftet är att lära sig är det en imo bra väg att gå.